Vizitorma a sportban

A vizitorma szerepe a sportban

Vizitormával az edzőterembe? Úgy tűnik, ez az átlagos külsejű zöldség jelentős lökést ad nekünk a megerőltető mozgáshoz. A benne levő tápanyagok ugyanis csökkentik a testmozgáshoz kapcsolódó DNS-károsodást - állítja egy tanulmány.


Míg a mozgásnak számos előnye van, a szokásosnál jelentősebb szabad gyök-képződéshez is vezet. A veszélyes oxigénmolekulák "keze" minden betegségben benne van, az öregedéstől kezdve a diabéteszen át a rákig. 

A vizitorma különösen gazdag antioxidánsokban, melyek a szabadgyököket hatástalanítják. Testmozgás előtt tehát érdemes falatozni belőlük. 

Az Edinburgh Napier egyetem sport-tudósai 10 egészséges férfitől vettek vérmintát, és megkérték őket, hogy fogyasszanak 8 héten át egy kis adag vizitormát naponta. 

Közben futópadon kellett gyakorlatokat végezniük, egyre gyorsabban futniuk, miközben a dőlésszög is emelkedett. Mark Fogarty tudós elmondta, olyan volt ez, mintha egy hegyre futnának fel, amely egyre meredekebb.

Végül ismét vértesztet végeztek a résztvevőkön, majd néhány héttel később az egész kísérletet megismételték, immár a vizitorma nélkül. Az eredmények kimutatták a DNS-károsodás egyértelmű növekedését edzés után - kivéve, amikor a férfiak vizitormát fogyasztottak. 

Dr. Fogarty elmondta: kiderült, hogy egy viszonylag kis mennyiségű vizitorma elfogyasztása naponta növeli a fontos antioxidáns vitaminok szintjét, amely segít megvédeni testünket. 

A kísérletről a British Journal of Nutrition számolt be
Forrás: Életmód.hu